Hlavní obsah
Článek

V prosinci to budou dva roky od chvíle, kdy zesnul bývalý prezident Václav Havel (†75). Jak se Super.cz vdova po něm Dagmar Havlová svěřila, doteď se bojí vstoupit na místo, kde skonal. Na Hrádečku se zkrátka cítí špatně. Navíc se rozpovídala o tom, jak je po vleklých zdravotních potížích vyčerpaná a zničená a potřebovala by odpočinek, na nějž nemá čas!

Herečku a bývalou první dámu jsme potkali na tiskové konferenci České televize k na podzim chystanému vysílání druhé řady seriálu Sanitka. Paní Dagmar si zahraje lékařku Foldynovou a druhou manželku doktora Jandery (Jaromír Hanzlík). Zavzpomínala na těžké natáčení, které probíhalo těsně po smrti Václava Havla (†75), a postěžovala si i na svůj ne příliš dobrý zdravotní stav.

Paní Dagmar Havlová (71), jak se vám líbila role v Sanitce 2?

Už ve filmu Když se slunci nedaří jsem hrála primářku, takže mě bavilo zopakovat si stejnou profesi. Nemohu to ještě říkat, ale má postava se zmítá mezi dvěma muži. Svou práci vykonává naprosto skvěle, jako vedoucí primářka interny asi musí být kapacita.“

Jaký zážitek z natáčení byl tak krásný, že vám zůstane navždy v hlavě?

Spíš jsem prožívala nejtěžší období svého života. Nejhezčí bylo asi to, že mě celý štáb a všichni herci drželi. Tam jsem zapomínala na bolest. Seriál mi v každém případě pomohl vyrovnat se se smrtí manžela.

Můžeme se po umělecké stránce těšit u vás na něco nového?

Dodělala jsem všechny věci, které jsem nemohla točit, když byl manžel nemocný. Teď jsem zborcená, potřebuju nabírat benzín a načerpávat energii. Kromě druhého dílu Dědictví s Bolkem Polívkou, kde ale mám minimální roli, tak už nic není v plánu.

Jak se chystáte dobíjet baterky?

Teď jsem byla hodně nemocná, proto mám být víc v klidu. Jsem hyperaktivní člověk, takže sama pořádně nevím, jak se dobíjí energie. Asi bych to chtěla zkusit četbou nebo hlídáním vnoučat, ale nevím, jestli se mi to poštěstí, protože ještě máme dvaadevadesátiletou maminku, nadaci, hraji v divadle, kde se mnou počítají na velké role, takže nevím, kde vezmu čas.

Třítýdenní lázně tedy asi nyní nehrozí…

To bych řekla, že by mi asi nejvíc prospělo, ale nehrozí. Mám toho tolik, ještě mám pejska. Mám toho prostě strašně moc a nevím, kdo by to za mě dělal.

Víkendový Hrádeček (legendární chalupa Václava Havla – pozn. autora) si aspoň dopřáváte?

Abych vám pravdu řekla, tak jsem tam od té doby (právě zde zemřel bývalý prezident – pozn. autora) byla asi jenom pětkrát, protože pro mě tam nejde moc dlouho být. A cítí to tam i jiní lidé. To chce čas.

Čerpala jste pro roli doktorky Foldynové z návštěv manžela v nemocnicích?

Samozřejmě. Je tam jedna scéna s Jaromírem Hanzlíkem, která mi to velmi připomínala. Šestnáct let manželství jsem s manželem trávila dost času v nemocnicích. Téměř každý rok. Proto jsem dokonce některé věci věděla, jak se provádějí. Byla jsem takový poradce, když se jednalo o to, jak poslouchat srdce, připravit saturaci a tak.

Související témata:
Exprezident
Hrádeček

Reklama

Další články

Načítám