Hlavní obsah
David Zápal
Článek

Jiří Krampol (85) měl ve čtvrtek půlkulaté narozeniny, kdo by ale čekal, že si dal pořádně do nosu, ten by se divil. S malým okruhem přátel si zašel na dlabanec do hospůdky blízko Staroměstského náměstí, u nějž bydlí, jenže pil nealko. Navíc dostal dárek, který mu doslova vyrazil dech.

„Ráno jsem si byl zacvičit, prospal jsem se, dobře jsem se najedl a sešel jsem se s kamarády v hospodě. A piju tu tonik. Na narozeniny jsem se nikdy neopíjel. Organizované pití totiž nemám rád. Ale když to sedne, člověk si zařádí. Jednou jsem si šel zaběhat do lesa, tam chlápek zrovna opravoval auto. Měl u sebe kvalitní kořalku, tak jsme ji spolu vyžahli,“ směje se Krampol.

Tomu Jiří Horák, podnikatel, jemuž přezdívají Pan Charita, dal k narozkám opravdu neobvyklou věc. „Tím dárkem obdaruju spoustu dalších. Rozhodl se, že založí nadaci Stáří je stav mysli, já budu její tváří a z každé zmrzliny, kterou vyrábí a má ji skutečně vynikající, půjde nějaká částka na stařečky a stařenky. To jsem nemohl odmítnout,“ raduje se Krampol, který, kdyby nebyl slavnou tváří a neměl kšefty, by se svou penzí sám skončil pod mostem.

„Je spousta nadací, málokdo ale dělá něco pro seniory, jsou málo mediálně zajímaví. Přitom jsou na tom nejhůř. Člověk by měl mít na důstojné, neponižující živobytí. Napadlo mě udělat charitativní projekt ve chvíli, kdy jsem v lékárně zahlédl babičku, po které chtěli šestnáct set korun za léky, a ona chuděra měla v peněžence pouze osm stovek. To mě zabolelo, tak jsem začal vymýšlet, jak takovým lidem pomoci,“ dodal k tomu Horák s tím, že s Krampolem budou pomáhat chudým starým lidem s placením léků, činže a podobných nezbytností.

Reklama

Další články

Načítám