Hlavní obsah
Článek

Chlapce na fotografii proslavil jeho nenapodobitelný smysl pro humor a sebeironie. Byl celou duší bohém a tomu odpovídal i jeho nespoutaný životní styl. On sám si k sexuální potenci i tvůrčí inspiraci velmi často dopomáhal užíváním kokainu. Už víte?

Nejinteligentnější hvězda prvorepublikového filmu Hugo Haas se narodil v rodině židovského obchodníka s obuví. Jeho zlatou érou však byla léta třicátá. Zářil na prknech Národního divadla, ale především na filmovém plátně. Největší úspěch slavily jeho moderní autorské komedie Život je pes (1933), Ať žije nebožtík (1935) či Mravnost nade vše (1937), které napsal společně s Fričem.

Haas žil bohémským životem, podle svědectví kolegů velmi často užíval kokain a byl také pověstný milovník. Jeho postelí prošla například Andula Sedláčková, kamarádka a později také manželka jeho přítele Karla Čapka Olga Scheinpflugová, filmové hvězdy Ljuba Hermanová či Lída Baarová. Jeho nejznámější partnerkou však byla Adina Mandlová, s níž prožíval několikaletý a velmi turbulentní vztah plný hádek a rozkolů. Krátce po definitivním rozchodu s Mandlovou si Haas nabalil mladičkou Marii Bibikoff, kterou si v roce 1938 vzal.

V roce 1939 dostal Haas z rasových důvodů výpověď z Národního divadla. V době, kdy se lidé v kinosálech smáli u komedie Andula vyhrála!, Haas chodil kolem milovaného divadla, do kterého již nepatřil. Své těhotné manželce tuto skutečnost zprvu tajil. V dubnu 1939 uprchli přes Francii, Španělsko a Portugalsko až do USA. Malinkého syna museli nechat u švagrové v Brně. Hassův otec Zikmund i jeho bratr Pavel zahynuli v koncentračním táboře.

V padesátých letech se Haas prosadil v Hollywoodu, kde si pronajal staré Chaplinovy ateliéry. Psal scénáře, režíroval a pochopitelně ve svých filmech i hrál. Koncem padesátých let se vrátil do Evropy. Po krátkém pobytu v Itálii se roku 1961 usadil ve Vídni, kde občas účinkoval v televizi. Při oslavách výročí Národního divadla v roce 1963 zavítal do vlasti. Klos s Kadárem pro něj měli dokonce vymyšlenou filmovou roli. Sny působit opět ve staré vlasti se mu však nesplnily. Jedním z důvodů bylo i podlomené zdraví. Haas měl těžké astma a prodělal infarkt.

Svůj konec si Haas sám předpověděl. „Ty vrány přinesou smrt,“ prohodil tenkrát Haas na jedné z procházek. Pár hodin poté, dne 1. prosince 1968 se udusil při astmatickém záchvatu, když si smažil vajíčka.

Po smrti Haase jeho ostatky z Vídně do Čech převezla Jiřina Štěpničková v plechovce od sušenek.  Rozloučení se konalo v Národním divadle.  Haas je pochován na židovském hřbitově v Brně vedle své maminky. Haasův jediný syn Ivan zemřel necelý rok po svém otci v New Yorku. Vdova Bibi se uchýlila do kláštera Laxenburg nedaleko Vídně. Zemřela v roce 2009 v požehnaných dvaadevadesáti letech.

Reklama

Další články

Načítám