Hlavní obsah
David Zápal
Článek

Sympatický kněz Zbigniew Czendlik, zpovědník a blízký přítel Lucie Bílé (57), se nijak netají svou největší neřestí, kouřením. Do doby, než ho postihlo astma, zvládl tři krabičky za den. Závislosti na nikotinu se ale tenhle velebný pán nezbavil dodnes. „Odmala jsem vychovávaný na kadidle v kostele, jsem zvyklý na vykuřování,“ krčí rameny otec Zbigniew.

„Není to něco, na co bych měl být hrdý. Cigarety jsou můj handicap, snažím se ho nyní zbavit pomocí elektronické cigarety. Na druhou stranu jsem si vždy říkal, že když už kouřím, tak s potěšením a rád, protože si myslím, že někdy mi ty výčitky svědomí ubližovaly víc než samotné kouření. Možná je to racionalizace mé neřesti, k tomu se přiznávám. Výčitky svědomí jsou ale určitá forma nemoci. Pořád je v sobě mám, nezbavím se jich,“ svěřil se Super.cz lanškrounský děkan, kterému přátele přezdívají Zibi.

„Kouřím dvacet cigaret denně. Dřív jich bylo šedesát, ale ta doba je dávno pryč. Dostal jsem astma, což přispělo k tomu, že jsem to omezil. Nejhorší je, že jsem se naučil kouřit na fotbale. Všichni kuřáci na tom byli paradoxně fyzicky a fotbalově lépe než já, tak jsem s tím začal. Samozřejmě mi to k lepším výkonům nepomohlo,“ směje se vlastní naivitě laskavý farář.

Ten se snaží být slušným vůči nekuřákům a v jejich přítomnosti své neřesti neholduje. Přesto se ale snaží kouření si nevyčítat. „Lucie Bílá správně říká, že dokonalé věci jsou nudné. Neumím to lépe pojmenovat. Nechtěl bych žít v dokonalém světě. Nedokonalost je dokonce krásná. Pánubohu za to děkuju, stejně tak za všechny slabé, nemocné, chudé a postižené. To mu nevyčítám, ale také cítím vděk. Vždyť je potřebujeme. Na tom, jak se k nim chováme, poznáme, nakolik jsme opravdovými lidmi,“ dodal Zbigniew Czendlik, který byl jedním z hostů křtu projektu Zdeňka Podhůrského, který pomocí videoklipů shání peníze na nadaci Dobrý skutek.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám