Hlavní obsah
Článek

Dvaapadesátiletý Didier Jambart se během posledních pěti let objevil v médiích několikrát. Poprvé se rozhodl svěřit novinářům se svým těžkým osudem, když se mu začal svět hroutit pod rukama kvůli léčbě Parkinsonovy choroby. Medikament farmaceutické společnosti GlaxoSmithKline učinil ze spořádaného otce a hlavy rodiny gamblera a sexuálního maniaka, který touží výlučně po mužích. Teď za to vysoudil v přepočtu pět miliónů korun.

Francouzské soudy nařídily britskému výrobci léků GlaxoSmithKline, aby poškozenému Jambartovi vyplatil 160 tisíc liber.

Dvaapadesátiletý Francouz se začal lékem Requip léčit v roce 2003, do dvou let se z něj prý stal vášnivý hráč automatů a hazardu a denně měl sex s několika muži. Mnohdy se také převlékal za ženu a inscenoval setkání s různými zvrhlíky, načež byl jednou brutálně znásilněn.

Podle Jambartových právníků GlaxoSmithKline mnoho let dobře ví, že lék má vážné vedlejší účinky, ale do roku 2006 před nimi v příbalovém letáku nevaroval. A to už Jambart tři roky medikament užíval a měl zcela zničený profesní, a hlavně soukromý život. Kvůli gamblerství prodával hračky vlastních dětí a zastavil rodinný dům.

„Bojuju sedm let,“ svěřil Jambart se slzami v očích po vítězství u soudu v Rennes, kam ho přišla podpořit i manželka. Podle psychiatrů ošetřujících vážně nemocného muže se pokusil osmkrát o sebevraždu.

GlaxoSmithKline dostal při prvním soudním řízení příkaz zaplatit Jambartovi sto tisíc liber odškodného. To ale firma odmítla a odvolala se. Soud v Rennes teď první rozsudek potvrdil a odškodnění navýšil o šedesát tisíc liber.

Reklama

Další články

Načítám