Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Druhou červnovou sobotu se v Praze již tradičně koná Avon pochod proti rakovině prsu. Letos se ho zúčastní i některé hvězdy primáckého seriálu Cesty domů. Účast neodmítla ani Bára Lukešová, které zhoubnou nemoc lékaři zjistili loni.

Tři měsíce po vyšetření na mamografu si našla bulku v prsu. Diagnóza zněla zhoubný nádor. Během léčby přišla o obě prsa, prodělala čtyři série chemoterapií a jejím jediným přáním je, aby se jí podařilo vychovat dvě malé děti.

Bára s Miluší Šplechtovou, Carmen Mayerovou a Jitkou Smutnou si přišly vyzkoušet trička, v nichž se 8. června zúčastní této charitativní akce, do butiku k Taťáně Kovaříkové. Módní návrhářka, která je zároveň jednou z ambasadorek projektu, opět navrhla pro Avon pochod speciální trička. A jeho zakoupení za 399 korun je jako každý rok vstupenkou na tuto charitativní akci.

„Ráda podpořím tak záslužnou akci, která má apelovat na ženy, aby nepodceňovaly prevenci proti rakovině. Navíc ráda chodím, takže se na pochod moc těším,“ říkala Carmen Mayerová.

„Prevence je obzvlášť u rakoviny nesmírně důležitá. A tak jednoduchá věc, jako je samovyšetření prsou, může opravdu zachránit člověku život. Bohužel je pořád spousta žen, které nechtějí jít k lékaři nebo si neudělají čas na preventivní prohlídku. Nebo se třeba jen bojí. Říkají si: Když tam nepůjdu, ten problém není a já jsem zdravá. Netuší, jak moc se mýlí, že čas hraje v tomto případě proti nim,“ říká Bára Lukešová ze svých vlastních zkušeností.

„Pár mých kamarádek si touto nemocí prošlo, takže vím, oč jde. Rakovina prsu je velmi intimní záležitost. Ale v tomto případě je potřeba překonat intimitu a mluvit o této nemoci na veřejnosti. V Divadle ABC hrajeme představení Holky z kalendáře. Jedna z postav tam v jednu chvíli říká: ´Kdyby se moje máma nestyděla chodit k doktorovi, ještě tady s námi byla.´ V téhle větě je hluboká pravda,“ zamyslela se Jitka Smutná.

„Rakovina děsí nás všechny a nemusíme se s ní přímo setkat v rodině. Mě mrzí, že pojišťovny u nás nehradí preventivní vyšetření mamografem od nižšího věku. I mladší ženy by měly chodit na preventivní prohlídky,“ svěřila Míla Šplechtová.

Reklama

Další články

Načítám