Hlavní obsah
Článek

Režisér Jiří Adamec si pro herce z Cest domů připravil další lahůdku. Petr Konáš a Ladislav Hampl se museli v rámci natáčení vrhnout v pořádné zimě do ledové řeky. A nebyli sami, kteří si ten den zahráli na akční hrdiny.

V akční hrdiny se tak trochu proměnili i Jaroslava Brousková a pětiletý Rafael Lima. Ti ale měli štěstí, že se nemuseli namočit. Jim scénář předepisoval pouze sedět uprostřed řeky v neovladatelné loďce, která se nebezpečně rychle blíží k jezu. Zatímco Rafík měl oči navrch hlavy, paní Brousková byla v klidu. „Nebojím se, budou nás jistit kaskadéři,“ říkala s úsměvem.

Tato scéna se sice točila v dubnu, ale počasí bylo spíš zimní než jarní, takže máchat se v ledové vodě nebylo pro Láďu Hampla a Petra Konáše nic příjemného. Kaskadéři jim půjčili takzvané mokré neopreny, které si herci navlékli pod oblečení. Ty je sice neochránily před vodou, ale díky nim jim alespoň nebyla zima.

Oba věděli, co přesně je čeká, ale když postávali na břehu řeky a poslouchali pokyny režiséra, bylo vidět, že se jim do vody tak úplně nechce. O něco horší byla tato scéna pro Láďu Hampla. Musel vběhnout do vody, říct repliku, pak vylézt ven, chvíli počkat na další záběr a vzápětí se do vody vrhnout znovu a ještě dělat, že se topí. To znamenalo ponořit do ledové vody i hlavu.

„Myslel jsem, že to bude horší, ale šlo jen o prvních pár vteřin, než se voda pod oblečením ohřála na tělesnou teplotu, a už mi nebyla zima. A nebyla mi ani pak, když jsem vylezl a sundal mokré oblečení a neopren. Naopak – krásně se mi prokrvilo celé tělo. Vencl točí většinou v nemocnici, pokud neoperuje, tak něco řeší nebo se s někým dohaduje, což je už tak trochu rutina. Tohle akční natáčení pro mě bylo příjemné zpestření,“ říkal Láďa Hampl.

U natáčení této scény samozřejmě byli kaskadéři. Nejenže hercům půjčili neopreny a neoprenové boty, ale dohlíželi, aby se nikomu nic nestalo. „Den před natáčením jsme sem jeli na obhlídku a kluci od nás bedlivě prozkoumali celé dno řeky v úseku, kde měli herci vběhnout do vody. Krok po kroku ho prošli. Ve vodě u lodičky pak byli dva kaskadéři. Táhli loďku směrem k jezu a zároveň dávali pozor na herce. Další dva kaskadéři byli v pohotovosti, aby zasáhli, kdyby vznikl nějaký problém,“ vysvětloval kaskadér Jiří Kuba.

Na této scéně bylo stresující, že musela vyjít hned napoprvé. Jinak by se muselo natáčení přerušit, aby se herci usušili. Naštěstí všechno vyšlo. Když Láďa Hampl a Petr Konáš lezli z vody, štáb jim zatleskal a režisér Jiří Adamec poděkoval. „Chlapi, jste bojovníci, byli jste skvělí,“ pochválil je.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám