Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Prevence je základ. Toto pravidlo platí hned dvakrát v případě tak závažné nemoci, jako je rakovina. Své o tom ví i Pavlína Danková (60), která se snaží veřejnost na tuto problematiku upozornit. Bývalá televizní moderátorka sama svádí boj s nebezpečnou rakovinou prsu a jako onkologická pacientka a zároveň tisková mluvčí Fakultní nemocnice v Motole, kde se s podobně nemocnými setkává každý den, dobře ví, že prevence může znamenat záchranu života.

Téma problematických znamének je aktuální po celý rok, 
a to i ve chvílích, kdy kůži halí vrstva zimního oblečení. Avšak s blížícími se letními měsíci a zvyšující se silou slunečních paprsků nebezpečí ještě více stoupá. Stále usměvavá Pavlína Danková nedávno absolvovala se svým partnerem Milanem Benešem dovolenou ve slunné Dubaji, a tak nastal nejvyšší čas k odbornému vyšetření. Jejímu rozhodnutí napomohl Evropský den melanomu, a tak se rozhodla nechat si odborně vyšetřit veškerá znaménka a podezřelé pihy na těle, kterých po nedávné dovolené v teplých krajích přibylo.

„Asi jako každý jsem vyšetření pih a znamének dlouho odkládala. Samozřejmě se snažím pozorovat změny na kůži a hlídat všechno podezřelé, ale co si budeme nalhávat, jenom odborník může problém vyloučit na sto procent,“ říká Pavlína a dodává: „Vzhledem k tomu, že mám dojem, že se mi po nedávném pobytu u moře objevila nová znaménka, rozhodla jsem se už na nic nečekat a objednat se na vyšetření k paní doktorce Moidlové, která má mou naprostou důvěru.“

„Velmi ráda konstatuji, že jsme u paní Dankové žádný podezřelý kožní útvar neobjevili. Jako každý z nás má samozřejmě na svém těle pihy a znaménka, ale nejsou v tuto chvíli nebezpečná a pokud by měla zájem o jejich odstranění z preventivních nebo estetických důvodů, disponuje naše klinika laserovým vybavením, kterým ji bez jizev a chirurgického zákroku dokážeme těchto kožních projevů zbavit,“ shrnula vyšetření primářka. Nedá se tedy svítit, Dankovou přece jen čeká další zákrok v podobě odstranění znamének.

„Není dobré spoléhat na to, že vážné onemocnění se vám vyhne, a přesto tak spousta lidí přemýšlí. Jakmile je jen malá šance věnovat trochu času prevenci, stojí to za to. Může totiž nastat situace, kdy pro vás bude čas to nejcennější,“ varuje Pavlína Danková, která v nejtěžších chvílích našla oporu u rodiny a partnera Milana Beneše.

Reklama

Další články

Načítám