Hlavní obsah
Článek

Už půl století uplynulo od doby, co božská Marilyn Monroe (†36) vydechla naposledy. Při této příležitosti se v Praze uskuteční jedinečná expozice nazvaná jednoduše Marilyn, která představuje módní ikonu a kulturní fenomén Marilyn Monroe prostřednictvím všech dostupných materiálů, z nichž mnohé jsou veřejnosti zpřístupněny vůbec poprvé.

Návštěvníci si budou moci prohlédnout nejucelenější kolekci kostýmů a bot z filmů i z osobního života famózní Marilyn, sestavenou ze sbírek soukromých sběratelů z celého světa, známé i dosud nepublikované fotografie, úryvky z jejích deníků, poezie a ukázky z filmů, jež jí přinesly věhlas. Výstavu koncepčně doplní díla slavných autorů zobrazující ideál ženské krásy, pocházející z různých období – od klasiky až po současnost, která v daném kontextu působí jako předlohy pro nejslavnější pózy Marylin Monroe. Zastoupeni budou například Antonio Canova, Yves Klein nebo Andy Warhol. Unikátní expozice tak mimořádně atraktivním způsobem propojí módu, sofistikované umění a fenomén ženské krásy jako věčné inspirace.

Výstava Marilyn, stejně jako obsáhlý katalog, který ji provází, je dílem kurátorů italského muzea Salvatore Ferragamo. Stejně jako další hollywoodské star, i Marilyn Monroe milovala výtvory proslulého mistra ručně šité obuvi Salvatore Ferragama, vlastnila několik desítek párů, každý s jednoduchým designem a ani jeden bez jehlového podpatku. Zajímavé je, že se ale Monroe s Ferragamem osobně nikdy nesetkala a tyto dvě legendy si pouze dopisovaly.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám