Hlavní obsah
David Zápal
Článek

Milenec a hospodyňka Ivety Bartošové (†48) Josef Rychtář (65) má pořádný malér, neboť přes výzvy nezaplatil soudní výlohy advokátce své bývalé ženy. Ta na něj proto podala exekuci, která je zapsána i v katastru nemovitostí u domu, jehož malou část Rychtář vlastní i se svou bývalkou Darinou Novou (66). I když se ale Rychtář vzpouzí, že mu doteď nepřišla jediná písemnost, exekutoři to patrně vidí tak, že se nejspíš vymlouvá. „Že by povinný dosud neobdržel v této věci žádné úřední psaní, je vysoce nepravděpodobné,“ řekla Super.cz mluvčí Exekutorské komory Petra Báčová. Co teď Rychtářovi hrozí, když dobrovolně nezaplatí?

„Mohu potvrdit, že soud nařídil exekuci proti dlužníkovi Josefu Rychtářovi, což je zřejmé z veřejných rejstříků, mimo jiné z katastru nemovitostí,“ potvrdila průšvih Rychtáře mluvčí, která ale upozorňuje, že takzvané exekutorské zástavní právo neslouží ke zpeněžení majetku. Zatím tedy nehrozí, že by kvůli několika desetitisícům dluhu exmanžela přišla Darina Nová o rodný dům.

„Exekutorské zástavní právo je nástroj, kterým soudní exekutor může postihnout majetek dlužníka a který spolu se srážkami ze mzdy a obstavením bankovního účtu patří do skupiny primárně uplatňujících se způsobů provedení exekuce,“ upozorňuje mluvčí. Pokud tedy jdou Rychtářovi všechny peníze přes účet, reálně mu hrozí, že nějaký čas nebude mít ani na chleba či Ivetiny šminky. Také mu čistě teoreticky hrozí zabavení soukromého majetku nebo prodej jeho bezpečnostní firmy.

Jeho výmluvy, že ohledně exekuce nedostal žádný dopis, mu také nepomohou. Dlužníky obesílají totiž věřitelé, soudy a později i případně soudní exekutoři. „Pokud si dlužník do deseti dnů nepřevezme zaslanou úřední zásilku, považuje se tato písemnost za doručenou. Tím, že se tedy dotyčný nezdržuje na adrese trvalého bydliště a nemá zajištěno náhradní doručování, zbavuje se možnosti řádně a včas reagovat na rozsudky,“ dodala Petra Báčová s tím, že Rychtář má i nyní šanci se proti nařízené exekuci bránit, má ale mnohem menší manévrovací prostor, než kdyby se k problému postavil již před pravomocným nařízením exekuce.

Reklama

Další články

Načítám