Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Obrýlená cácorka na fotce patří k našim nejpopulárnějším zpěvačkám. Už od puberty se potýkala s depresemi a nízkým sebevědomím. Přesto se však dokázala prosadit v kapelách, na sólové dráze i v muzikálech. Neměla moc štěstí v lásce a za sebou má dva nepříjemné rozvody. Štěstí našla až v náruči mnohem mladšího muže, jemuž v šestačtyřiceti letech porodila syna. Už víte?

Bára Basiková (61) se narodila 17. 2. 1963 v Praze. Už odmala si přála být zpěvačkou a díky dědečkovi, který nadšeně podporoval její talent, navštěvovala od svých čtyř let Kühnův pěvecký soubor a později Lidovou školu umění, kde se věnovala klasickému zpěvu. Ve svých dvanácti letech se s písní Markétka zúčastnila pěvecké soutěže Zpívá celá rodina.

Rodiče ji v rozjezdu kariéry nepodporovali. Otec byl alkoholik a matka, která Báru porodila ve svých devatenácti letech, měla s dcerou velmi komplikovaný vztah. Basiková se dokonce musela smířit s tím, že byla nechtěné dítě. V důsledku toho trpěla pocity méněcennosti, matka například označovala její zpěv za „krákorání“. Basiková se navíc celý život potýká s nepříjemnými depresemi.

Zpěvačka nakonec vystudovala střední ekonomickou školu, ale veřejné vystupování se stále zdálo být jejím nedostižným snem. Zlom nastal roku 1982, kdy se stala sboristkou kapely Martina Němce Precedens. Po odchodu frontmana kapely Jana Sahary Hedla se stala hlavní zpěvačkou souboru. O pár let později už koncertovala nejen s kapelou Precedens, ale i s rockovou formací Michala Pavlíčka Stromboli. Z Precedens se záhy stává doprovodná kapela Báry Basikové s názvem Basic Beat, která se svým repertoárem více zaměřuje na samotnou Báru.

Velký zlom v pěvecké kariéře Báry Basikové nastal poté, co se dokázala prosadit v muzikálech. Proslavila ji především role Máří Magdalény v úspěšném muzikálu Jesus Christ Superstar, kterou ztvárňovala čtyři roky. Diváci si ji pamatují také z muzikálů Rusalka, Johanka z Arku, Kleopatra či Lucrezia Borgia. V devadesátých letech zároveň vydávala svá nejúspěšnější sólová alba.

V osobním životě se úspěšné zpěvačce moc nedařilo. Z prvního manželství s Petrem Basikou má dnes už dospělá dvojčata Annu a Marii. Roku 1998 se vdala za architekta Jaromíra Pizingera, ale ani tohle manželství nemělo dlouhého trvání. Štěstí našla až po boku o patnáct let mladšího Petra Poláka, za kterého se provdala roku 2008 a má s ním tříletého syna Theodora.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám