Hlavní obsah
Článek

Herci z Cest domů potěšili na takzvanou Bílou sobotu pejsky v útulku. Do Záchranné stanice Lary v Třeboradicích přivezli velikonoční koledu - víc než 80 kilo granulí a různých psích pamlsků. Do záchranné stanice se přijeli podívat Ladislav Potměšil, Kateřina Brožová, Klára Jandová a Kristýna Janáčková.

Provozovateli útulku Jiřímu Dvořákovi předali pytle granulí a dalších psích dobrot a hned se vydali dát pejskům něco dobrého na zub. Pan Dvořák a jeho pravá ruka Lenka Havlová herce provázeli a vyprávěli jim mnohdy otřesné osudy jednotlivých svěřenců. Což na herce silně působilo, protože všichni jsou milovníci zvířat a někteří z nich mají doma i několik psů.

Jako například Klára Jandová (44), která má doma téměř chovnou stanici jezevčíků, má jednu fenku a dva pejsky – Elišku, Ahura a Ambru. Útulek zhodnotila odborným okem a s jeho provozovatelem diskutovala o veterinární péči, očkování a podobných záležitostech. „Musím říct, že tento útulek patří k těm nejhezčím, jaké jsem kdy viděla. Psi mají velké kotce a podle jejich stavu je vidět, že je o ně skvěle postaráno,“ hodnotila.

Ladislav Potměšil měl kdysi pejska z útulku. „Boník s námi žil devět let, vypadal jako zmenšená kopie psa Falka z Nekonečného příběhu. Někdo ho jako štěňátko pohodil do sněhu a syn Láďa si ho pak vzal z útulku. Pojmenoval ho podle zpěváka Bono Voxe. Často s ním za námi jezdil a pak chodívali pěšky domů. Boník si tu cestu zapamatoval a jednou k nám prostě utekl. Tak jsme se se synem domluvili a Boníka si nechali. Když nám před pár lety umřel, po čase jsme si pořídili sedmiletou fenečku boloňského barevného psíka, říkáme jí Líza,“ vyprávěl Ladislav Potměšil.

Kristýna Janáčková sice psa momentálně nemá, ale kdyby mohla, hned by si odsud nějakého odvedla. „Vždycky jsem žila s přítelem, který psa měl. Jednou bych si pejska ráda pořídila, ale zatím to nejde, jsem hodně rozlítaná, to bych té němé tváři nemohla udělat,“ vysvětlovala.

Záchranná stanice a útulek Lary funguje už šestnáctým rokem, momentálně se tu Jiří Dvořák a jeho rodina stará o 26 psů. „Ten počet se ale mění, protože se nám daří pejsky umisťovat do náhradní péče. Jsem nadšený, že za námi přijeli právě herci z Cest domů, protože já i moje žena jsme fanoušky seriálu a nevynechali jsme jediný díl,“ říkal. Na památku a pro štěstí pak dal hercům přívěsky ve tvaru psích paciček, které ze železa vykoval jeho známý – umělecký kovář František Treml.

Nadšený byl Jiří Dvořák obzvlášť z Kateřiny Brožové (56), protože jsou kamarádi z dětství a právě v útulku se viděli po víc než pětadvaceti letech. „Vyrůstali jsme ve Starých Ďáblicích a chodili spolu do školy, já o rok výš. Měli jsme partu a hrávali vybíjenou a chodívali do jízdárny, protože jsme všichni milovali koně,“ říkali Jiří Dvořák a Kateřina Brožová.

Kateřině Brožové láska ke zvířatům zůstala, má psy, kočky, křečky, koně. „Kdybych už neměla své dva psy, určitě bych si nějakého vzala. Teď to ale není možné. Když si člověk pořídí další zvíře, musí se mu věnovat. Já bych moc ráda pomáhala každému, což nejde, nedá se to zvládnout. Když vidím a hlavně slyším příběhy zvířat, dojímá mě to a štve zároveň. Nechápu, jak někdo může živé zvíře zabalit do několika igelitových pytlů a nechat ho umírat, přivázat fenku ke stromu, vyhodit štěňata do popelnice nebo zvířata jinak týrat. Tohle bych strašně tvrdě trestala,“ kritizovala herečka.

Reklama

Další články

Načítám