Hlavní obsah
David Zápal
Článek

Režisér Zdeněk Troška (70), mezi jehož nejpopulárnější filmy patří nesmrtelná letní trilogie Slunce, seno ... nebo právě v kinech uváděná pohádka Čertova nevěsta, musel pod nůž! "Měl jsem dvě operace naráz. Opravovali mi pupeční kýlu a sebrali mi žlučník," svěřil Troška exkluzivně Super.cz a přiznal, že vážně ohrožoval svůj vlastní život, když s nemocemi jezdil po celém světě.

"Pupečníkovou kýlu jsem měl už několik let. Nebolela mě, ale esteticky to nevypadalo pěkně. Měl jsem zkrátka vyvalený pupek. Když už mi brali žlučník, rozhodli se, že mi spraví i tu kýlu," uvedl Troška, který šel pod skalpel ve středu 11. května ve strakonické nemocnici. V pondělí byl propuštěn do domácího ošetřování.

V následujících dnech čeká režiséra rekonvalescence doma u maminky v Hošticích. "Před nějakým časem jsem měl obrovské bolesti břicha. Lékaři mi našli dva žlučníkové kameny. Jeden dostali do trávicího traktu, druhý mi vyndali pusou. Varovali mě ale, že by se mi kameny časem utvořily znovu a že by mě záchvat mohl potkat někde v Asii, kam často jezdím. Vzhledem k tamní zdravotnícké péči bych byl v ohrožení života. Proto jsem si žlučník raději nechal vzít," říká Troška.

Nyní nesmí nic těžkého zvedat a asi měsíc musí dodržovat přísnou dietu. "Už se ale těším na dobré jídlo. Mám kachní žaludek. Hned po prvním žlučníkovém záchvatu jsem si dal chleba s romadurem, splácal jsem dalších pár jídel a bylo mi skvěle. Můžu si dát řízek se zmrzlinou a nic mi není. Jíst budu moci všechno, přestože už žlučník nemám," věří režisér.

Trošku na jaře potkalo hned několik smutných událostí. Ve stejný den, na svatého Valentýna, mu zemřel otec i strýc. "V jednom měsíci jsme nakonec měli pět pohřbů. Bylo to něco strašného. S tátou nešlo bohužel nic dělat. Měl svou hlavu, nedodržoval rady doktorů a tak bylo jasné, že to skončí špatně. Dokonce nám ani do poslední chvíle neprozradil, že má cukrovku. Nechával si to pro sebe, aby nemusel dodržovat dietu. Když jsme ho pak odvezli do nemocnice, doktoři mi řekli, že už není žádná šance. Maminka se z jeho smrti už trochu vzpamatovala. Pro ni i pro tátu to nakonec bylo vysvobození," dodal populární režisér.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám