Hlavní obsah
David Zápal
Článek

Nad Ivetou Bartošovou (†48) zlomilo hůl mnoho lidí v jejím okolí, které zklamala svými neustále opakovanými chybami. Proslýchá se, že se prý nemůže odtrhnout od konzumace prášků či alkoholu. A i když události posledních dnů (údajné napadení od Rychtáře, trestní oznámení na policii a dočasné vykázání přítele z domu) mají různé interpretace, přesto se zdá být jedno jisté: Ivetě opět není úplně hej. Našel se však jeden z jejích přátel, který jí přes zklamání nabízí pomocnou ruku. Náruč jí otevírá psychiatr!

Doktor Jan Cimický má s Ivetou profesní zkušenost. Hodně o ní ví ze své ordinace. „Tam to byla velice krátkodobá pomoc, která spočívala především v psychoterapii,“ řekl Super.cz lékař.

A přestože Iveta ho svým přístupem zklamala, její stav nepovažuje za ztracený. „Je smutné, když se léčba nedaří, ale kdyby doktor v této profesi lámal hůl nad člověkem, který nedokázal překonat problémy v oblasti návykových látek, tak by tu práci vůbec nemohl vykonávat,“ tvrdí Cimický s tím, že když se na něj zpěvačka obrátí, velmi ochotně jí vyjde vstříc.

„Zažil jsem případy, kdy okolí pacienta, vyjma jeho maminky a zdravotního personálu, ztratilo naději. A léčba přesto byla nakonec úspěšná,“ dává naději i Ivetě psychiatr. První krok ale musí udělat ona sama.

„Podstatou pomoci je, že člověk sám sobě pomoci chce, ale zároveň musí respektovat, co mu lékař řekne,“ varuje však doktor, kterému poslední dění kolem Bartošové nedává logiku.

„Celé je to pro mě nepochopitelné. Dvaačtyřicet let na psychiatrii mě ale naučilo, že možné je všechno. Není pro mě překvapující, že nezralé osobnosti jsou snadno zmanipulovatelné a často mění z extrému do extrému své názory. Z veliké lásky je najednou velká nenávist. Těžko ale říct. Když u toho člověk není a nemá se čeho chytit, tak nemůže soudit,“ dodal s krčením ramen lékař, který nedávno oslavil pětašedesátiny, a proto na tiskovce k Batist Nej sestřičce 2013 v pražském Majestic hotelu dostal ovocný dort.

Reklama

Další články

Načítám