Hlavní obsah
David Zápal
Článek

Včerejší soukromá oslava Jiřiny Bohdalové (92), jež se v úterý dožila osmdesátky, přilákala do pražského Michnova paláce desítky známých tváří. A dorazil i vážně nemocný exprezident Václav Havel (†75) s manželkou Dagmar (71). „Nemohl jsem si nechat ujít možnost, abych popřál paní Bohdalové,“ uvedl. Výbornou atmosféru kazil jen bláznivý nápad některých hostů v čele s Martinem Dejdarem (59), kteří místo aby se věnovali oslavenkyni, tři hodiny sledovali zápas českých hokejistů se Slovenskem na právě probíhajícím mistrovství světa v ledním hokeji.

„Jiřina to dvě třetiny jakž takž vydýchala, ale pak jí došla trpělivost a tak napůl vážně a napůl z legrace kolegům řekla, že by jim nejradši vyrvala ze zdi šňůru. Bylo ale těžké se hokeji nevěnovat, byl to velmi vypjatý zápas,“ směje se ještě dnes pořadatel akce Petr Salava. Ten prý ještě takovou slávu nezažil.

"Za sedmatřicet let, kdy se pořádání takových věcí věnuji, jsem ještě neviděl takovou koncetraci opravdu významných celebrit v přepočtu na metr čtvereční," uvedl. A skutečně - nechyběl snad nikdo, kdo v Česku něco znamená.

Na oslavu neměli přístup novináři. Bohdalová chtěla, aby si její hosté užili večírku a nemuseli se bát, že je budou fotografové fotit v nelichotivých situacích.

Sama jubilantka tak mohla spolu s manželi Havlovými v klidu sledovat neplánované pěvecké vystoupení Věry Martinové s Jitkou Zelenkovou, k cimbálu se přidali Jan Kanyza s Miroslavem Donutilem.

Jiřina Bohdalová dostala mnoho květin a dárků. Mezi ty nejzajímavější patří pozemek na Měsíci a historická kuchařka. Ty jí pořídil kamarád, psycholog Rostislav Prokopjuk, který herečku před lety odnaučil kouřit. "Dnes už jen výjimečně přikuřuji," potvrdila nám před časem Bohdalová.

"Všichni jste mě velmi potěšili," prohlásila pak ke gratulantům dojatá Bohdalová, která na pozvánku napsala vtipnou glosu: "Neříkejte mi, kolik mi je - vím to."

Oslava se protáhla do pozdních nočních hodin. A "Bohdalka" prý jen zářila. "Jsem o něco málo mladší, ale už vpodvečer jsem byl vyřízený. Jiřina ale i ve svých neuvěřitelných osmdesáti letech oslavovala až do půl druhé," dodal Salava. V úterý již proběhla oslava narozenin Jiřiny Bohdalové v Hudebním divadle Karlín. Její záznam odvysílala v sobotu večer Česká televize.

Reklama

Další články

Načítám