Hlavní obsah
Článek

Dosud to vypadalo, že neznámějšímu českému rybáři Jakubu Vágnerovi (42) se daří všechno, na co sáhne. Často se o něm mluví v souvislosti s nebezpečnými výpravami za téměř až bájnými rybami, které má po ulovení opět házet zpět do vody. „Ryby nezabíjím,“ přísahá. Jenže nyní už českým rybářům došla trpělivost a rozhodli se říci lidem, jak to podle nich s Vágnerem ve skutečnosti je. „Prokazatelně lže. Nechceme, aby děti učil rybařit takový člověk,“ říká člen rybářské stráže David Janoušek.

Milovníky ryb například rozčílilo nedávné tvrzení Jakuba pro náš server, když se chlubil, že jede ulovit velmi vzácnou rybu barbus esocinus (parma štikovitá). Prý si ale vymýšlí. „Jde o příbuznou naší parmy obecné a v tamních končinách je lovena asi stejně často jako česká parma nebo, s trochou nadsázky řečeno, kapr obecný,“ říká rybář. Je pravda, že na internetu je spousta fotografií především mužů chlubících se úlovkem parmy štikovité. Proto Vágner raději přispěchal s upřesňujícím tvrzením, že vzácná je pro lovce z civilizovaného světa a že na prut ji už nikdo z nich fakt dlouho nechytil. Třeba turečtí rybáři (a Turecko se snad dá k civilizovaným zemím počítat) ji chytají přitom běžně.

„Podobně Vágner tvrdil, že arapaima, kterou lovil v Amazonii, je také strašně vzácná. Sám jsem tam byl a také tu rybu chytil a mimochodem vím, že v tamních končinách používají místní její maso stejně hojně jako u nás vepřové. Místní tržnice jsou jí plné. A nejde jen o ryby z farem,“ říká další rybář Petr Hahn.

Někteří milovníci ryb si myslí, že Vágnerova arapaima gigas, jež měla mít rekordní váhu, podle fotek vypadá tak, jako by při lovu zemřela a že ji tudíž nemohl vypustit zpět do vody. Říkají, že zatímco toto tvrzení nelze Vágnerovi dokázat, mnohé jiné jeho přešlapy prý ano.

„Podobných slušně řečeno sporných úlovků a rekordů má Jakub Vágner více. Také prosakují informace o tom, že neloví ryby sám, ale má tým rybářů, z nichž jeden rybu uloví a on se pak úlovkem chlubí a vydává jej za svůj,“ dodal Janoušek s tím, že nejde o závist, ale o to, že Jakub Vágner dělá českým rybářům svým jednáním ostudu.

Samotný Vágner k obviněním kolegů odmítl cokoliv podotknout. „K něčemu takovému se nikdy nevyjadřuji. Ani mě nezajímá, co říkají. Kvůli takovým lidem ryby nechytám,“ uvedl.

Reklama

Další články

Načítám