Hlavní obsah
Článek

Ve třicátých letech a za protektorátu byla Adina Mandlová (†81) naší nejzářivější filmovou star. Její hvězdná filmová kariéra byla násilně přerušena v pětatřiceti letech. Po osvobození v roce 1945 poznala nejen ústrky a osočování spoluobčanů, ale i zdi pankrácké věznice, když byla obviněna z kolaborace s Němci, následně pro nedostatek důkazů propuštěna a zbavena možnosti věnovat se své profesi. O dva roky později se tajně provdala a emigrovala do Anglie. V mysli se tak nám všem zachovala jako okouzlující a ironicky vtipná dívka z téměř padesátky filmů, které můžeme týden co týden vídat na televizní obrazovce.

Poválečné osudy Adiny Mandlové už tak růžové nebyly. Po dvou nevydařených manželstvích našla štěstí až v náručí homosexuálního návrháře Bena Pearsona, za kterého se provdala v roce 1954. Navázat na úspěšně rozjetou kariéru se jí v Anglii však ani přes velké snažení nikdy nepodařilo. Kvůli svému přízvuku a pověsti, která ji dostihla i v cizině, získala jen pár menších rolí v divadle, v jednom filmu a pár roliček v televizi.

Vy se můžete podívat na vůbec poslední televizní roličku Adiny Mandlové v populárním britském seriálu The Saint (1962-1969), v němž exceloval budoucí představitel Jamese Bonda Roger Moore. Pro pětapadesátiletou Adinu Mandlovou byla právě tahle rolička tou poslední v její kariéře. Díl, ve kterém se někdejší hvězda první velkosti mihla v podřadné roli zdravotní sestry Helgy, měl na obrazovkách premiéru v lednu 1965.

Již v následujícím roce se Adina poprvé podívala po letech zpátky do Československa. Z angažmá v muzikálu Hello, Dolly! ovšem sešlo, comeback se nekonal. Unavená Adina se vrátila do Anglie, kde svému muži pomáhala vést obchod. Později bydleli na Maltě, v Kanadě, Salcburku a znovu v Anglii. Po Benově smrti na jaře roku 1991 se Adina vrátila domů. Krátce na to zemřela.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám