Hlavní obsah
Článek

Na konci padesátých let patřila k oblíbeným mladým herečkám, později k nejpopulárnějším konferenciérkám a televizním hlasatelkám Československé televize. V roce 1974 na dlouhá léta zmizela z očí všem. Posledních deset let je spokojenou důchodkyní. Jaroslava Panýrková (72) si zažila léta slávy i odříkání.

Zlomovým okamžikem pro ni byl úspěšný konkurs na hlavní roli do filmu Štěňata (1957). Právě role v tomto filmu, kde byla partnerkou Rudolfa Jelínka a vycházející hvězdy Jany Brejchové, jí přinesla obrovskou popularitu. Několik následujících let hrála ve filmu. Později se prosadila jako hlasatelka v Československé televizi. Jejím prvním mužem byl herec Darek Vostřel. S ním má dceru Kateřinu.

Kvůli druhému sňatku s architektem Jindřichem Santarem, který v roce 1968 vystoupil z KSČ, se zařadila do kolonky nepohodlných lidí. V televizi nakonec dostala výpověď. „Po Vánocích v roce 1973 jsem navštívila kamaráda Pavla Kohouta a jeho ženu Jelenu. A šestého ledna jsem dostala výpověď, že když se kamarádím s lidmi, kteří jsou nepřátelští tomuto režimu, tak nemůžu zůstat v televizi," vzpomíná Jaroslava, která další čtyři roky nedostala nikde práci. Teprve v roce 1978 získala Jaroslava místo účetní v národním podniku Restaurace a jídelny: „Měla jsem pocit, že to budu dělat do konce života a že můžu bejt ráda, že tam chodím. Nejsem fňukal. Když je zle, člověk se musí naučit všechno. Tak jsem se naučila dělat účetní.“

Na počátku devadesátých let se dočkala rehabilitace. V roce 1990 dostala nabídku moderovat rozhlasové vysílání Občanského fóra a záhy se jako průvodkyně pořadu Nedělní ráno vrátila také na televizní obrazovku. Svou moderátorskou kariéru skončila v Dámském klubu na Frekvenci 1 v roce 2002. Přestože stále neměla o nabídky nouzi, rozhodla se, že přenechá místo mladším. Svůj životní příběh se rozhodla vyprávět už tento týden v pořadu 13. komnata.

Reklama

Další články

Načítám